C
r
o
a
t
i
a

Pregled:

 

Apartmani

- Istra

- Kvarnerska rivijera i otoci

- Sjeverna Dalmacija

- Srednja Dalmacija

- Južna Dalmacija

- Posebna ponuda

- Vile s bazenom

- Yacht Charter

- Last minute

- Online rezervacija

- Sobe

- Kamp

- Sport Biciklizam

- Svijet

- Cjenik

- Kontakt

 

- Hrvatska

- Nacionalni parkovi

- Izleti

- Hrvatska kuhinja

- Suveniri

- Kontakt

 

- O nama

- Suradnja s iznajmljivačima

- Uvjeti

- Kućni red

- Zaštita privatnosti

 

- Uvoz - izvoz

- Nekretnine

- Web dizajn

- Knjiga gosta

- Kontakt

 

Stranice izradio - Davor Krtalić - Dalmatinac

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor!

HR    CZ    EN    DE    IT

  Staro selo - Drvenik - Donja Vala - Makarska rivijera - Srednja Dalmacija

Drvenik - Izlet u Staro selo - Panoramski pogled na Drvenik i otoke

Stari dio naselja se nalazi pod obroncima Biokova. Napušten je šezdesetih godina prošlog stoljeća. O burnoj prošlosti stanovnika Drvenika svjedoči tvrđava koja je sagrađena u vrijeme borbe protiv turskih osvajača.

 Povijest - Staro selo - Drvenik - Donja Vala

Srednja Dalmacija - Makarska rivijera - Panorama Makarska

Makarska – zovu je srcem Makarske rivijere. Grad leži ispod planine Biokovo i udaljen je 60 km južno od Splita.
Pored obale nalazi se promenada sa mnoštvo restorana, kavana, barova, konoba i tu se uglavnom odvija bogati noæni život. Makarska pruža i različite sportske aktivnosti te mnogo izleta u okolinu. Povijesni centar tipičan je sa svojim uskim uličicama. Plaže su prekrasne šljunčane i okružene borovima. Makarska je tražena destinacija za godišnji odmor zbog bogate turističke ponude visoko kvalitetnih smještajnih objekata. 

Šljunčane i prostrane plaže Makarske rivijere preporučujemo obiteljima s djecom i svima koji traže uređena kupališta s dobrom ponudom dodatnih sadržaja. Još jednu posebnost Makarske rivijere čine stoljetne šume borovih stabala koja pružaju ugodnu hladovinu i nadvijaju se nad plaže.

Na 60 kilometara Makarske rivijere protežu se mjesta: Brela, Baška Voda, Baško Polje, Promajna, Bratuš, Krvavica, Makarska, Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist, Gradac.
Za posjetitelje Makarske rivijere posebno je zanimljiv izlet na Biokovo koje natkriljuje cijelo Makarsko Primorje, ali i posjet susjednim otocima: Hvar, Brač, Korčula.

Makarska rivijera - Panorama Makarska

Srednja Dalmacija - Makarska rivijera - Panorama Drvenik - Donja Vala

Drvenik je mirno i ugodno ljetovalište u Makarskoj rivijeri koje je smješteno 29 km južno od Makarske. 
Lijepa i netaknuta priroda, prekrasna obala sa mnogo malih uvala, šljunčane plaže, mirisne borove šume, kristalno čisto more - to sve daje na ljepoti ovog malog i mirnog mjesta. 
Pored mora je duga promenada, koja vam pruža prijatne šetnje. Ljetovalište je smješteno u dvije uvale koje se zovu Gornja Vala i Donja Vala. Iz Drvenika prometuje trajekt koji povezuje otok Hvar s obalom. U ponudi su smještajni turistički kapaciteti u kućnoj radinosti, vilama, apartmanima a uz bogatu gastro ponudu, prekrasan prirodni pejzaž ovo mjesto svake godine privlači sve više turista.

Drvenik - Donja Vala

Drvenik - Donja Vala

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

Destinacija: Drvenik - Donja Vala - Makarska rivijera

D

K

Povijest - Drvenik - Makarska rivijera

Drvenik - povijest župe
Župa, smještena između strmih grebena planine Rilić i morske obale, nalazi se u općini Gracu u Splitsko-makarskoj županiji. Naselje uz more nastalo je tek u novije vrijeme u prostorima Gornje i Donje vale. U starini Drvenik je pripadao župi Zaostrog. God. 1726. postao je samostalna župa koju su vodili franjevci iz zaostroškog samostana. Do g. 1830. pripadala je Makarskoj biskupiji a nakon toga Splitsko-makarskoj biskupiji, od g. 1969. nadbiskupiji.

Na položaju Mirine ispod Jadranske magistrale vidljivi su ostaci rimske ville rustice (I.-II.
st.) na čijem je prostoru nešto kasnije zasnovano groblje. Sačuvani su bogati i zanimljivi
kasnoantički nalazi u pojedinim grobovima, danas u Gradskom muzeju.

Župna crkva sv. Jurja nalazi se u selu, ispod Drveničkih stijena. Njezin najstariji dio
moguće potječe iz XV. stoljeća. Spominju je turski inspektori Osman-aga (1621.), Nuh-ćehaja (1633.) a i makarski biskup fra Marijan Lišnjić u izvještaju Propagandi (1672.). U temelje lađe uzidane su srednjovjekovne nadgrobne ploče. Oko g. 1772. crkva je dograđena, a g. 1887. ponovno je produžena. Sačuvala je prelomljen gotički svod u lađi, dok je u apsidi bačvasti svod. Na pročelju je 8-latična rozeta, a na vrhu je trodijelna preslica. U crkvi je glavni oltar od mramora i na njemu kip sv. Jure (Tirol). Od g. 1976. crkva je pod državnom zaštitom (24/57-1976, reg.br. 611). Oko crkve je groblje.

Crkva sv Roka izgrađena je na brežuljku iznad ceste između Donje i Gornje Vale g. 1965., prema nacrtu arh. Ante Barača,. Zvonik je u pročelju crkve i štiti ulaz od kiše. Sve do g. 1998. crkva je imala naslov Gospe od Karmela. Dopisom župskog ureda br. 31/98. zatražena je od Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu dozvola za promjenu naslova crkve "Gospe od Karmela" u naslov "Sv. Roka", na uspomenu stare crkvice sv. Roka koja je srušena g. 1964. prigodom izgradnje Jadranske magistrale. Nadbiskup Jurić promjenu je odobrio dopisom 1332/98.

Na području župe ima više usputnih kapelica: Gospe od Karmela kod izvora na Studencu u Selu, obnovljena g. 1992. U kapelici je drveni kip Bogorodice s Djetetom, sv. Nikole (1897.) na cesti uz more, jugozapadno od Donje Vale, obnovljena 1997. s novim Svečevim kipom, rad ak. kipara Petra Barišića, sv. Ilije (1897).) u Kosirišću, sv. Ante (1938.) u Mlinici. Zapuštena kapela sv. Ante na vrhuncu Osmina (622 n.v.), sv. Ante (1879.) na Košnjaku iznad Gornje Vale, g. 1994. obnovljena. Srušene su crkvice: sv. Mihovila u Donjoj Vali, sv. Roka u Čmilju i kapelica Gospe od Zdravlja na vrhu Stina, izgrađena oko 1892. godine.

O povijesti župe i sakralnim objektima pisao je fra Anđeo Cvitanović u svojoj knjizi Sakralni
i turistički rasadnici Gornjeg Makarskog Primorja, Split 2002.

Tekst peuzet od www.franjevci-split.hr

 

D

K

Drvenik - Izlet u Staro selo - Panoramski pogled na Drvenik i otoke

Klikom na manje umetnute slike otvarate nove slike većeg formata.

 
D

K

Drvenik - Donja Vala: Pogled na mjesto i plaže

Drvenik - Donja Vala Drvenik - Donja Vala
Drvenik je turističko mjesto smješteno podno planine Biokovo na prelijepoj Makarskoj rivijeri, udaljeno svega 29 km od grada Makarske. Mjesto je naseljeno u dvije uvale pod nazivom Donja Vala i Gornja Vala, koju krase prelijepe plaže i netaknuta priroda.

Zemljopisni položaj Drvenika omogućava brze jednodnevne izlete u: Split - 84 km, Dubrovnik - 110 km, Trogir - 110 km, Omiš - 60 km, Međugorje - 70 km, Park prirode planine Biokovo, rijeka Cetina. Treba istaknuti redovite trajektne linije i dobru povezanost i blizinu atraktivnih dalmatinskih otoka, Korčule - grada Marka Pola i Hvara.

Povijest Drvenika
Povijest Drvenika seže daleko u prošlost. Na glavici sjeverno od naselja vide se ruševine kule s obrambenim zidovima iz XVII.st. gotička crkva sv.Jure nalazi se u Gornjem Drveniku pod Plinom. Njen najstariji dio datira vjerojatno iz XV. St. i u više je navrata pregrađivana, kasnije barokizirana. Pri gradnji su u njene zidove ugrađeni stari nadgrobni spomenici u obliku stećaka. Godine 1887. crkva je nadograđena kako bi zadovoljila potrebe porasta stanovništva.

Na pročelju crkve nalazi se 8-olatična ruža, a na vrhu je ukrašeni zvonik s dva zvona. U crkvi je veliki oltar od mramora i na njemu kip sv.Jure. Nakon potresa 1962.god,. svi stanovnici Gornjeg Drvenika preselili su se uz morsku obalu, pa je na tom području sagrađena 1967.god. crkva Gospe od Karmela. Crkva se nalazi na brežuljku iznad ceste između dviju drveničkih uvala.

 

Drvenik - Donja Vala

Drvenik - Donja Vala

Drvenik - Donja Vala

Drvenik - Donja Vala

Gosti koji žele mogu poći uredjenom stazom duž obale i potražiti neko mirnije i intimnije mjesto za kupanje kao što se vidi na slikama.

Drvenik - Donja Vala

Za više informacija i slika pogledajte stranice: Drvenik

D

K

Izleti

Kad već boravite u mjestu Drvenik - Donja Vala iskoristite mogućnost nekog od ponuđenih izleta te tako upotpunite svoj odmor.

Vidova Gora - najviši vrh Brača 791 m i pogled na Bol, plažu Zlatni rat i otok Hvar Vidova Gora!

 Bol - Zlatni rat Bol!     Otok Hvar - Hvar!     Biokovo - Biokovo!

• Mjesta u okolici: Makarska, Biokovo, Omiš, Rijeka Cetina, Split • Susjedni otoci: Brač, Hvar, Korčula, Vis

 Više informacija i slika na stranici Izleti!

 

 

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac!

 

 .